Det var ett rekordår för svanar i räkningen, med 18 trumpetare och 18 mindre sångsvan räknas i Penticton och Summer området. Cannings sade att de är mer benägna att vintern längre söderut runt Oliver och Osoyoos sjöar.

Antalet Kalifornien vaktel var lägre än vanligt på 2180, men över fryspunkten vädret kan ha tillåtit dem att hålla sig borta från synen på den tjocka och fortsätta mata på nordligare platser, sade Cannings.

Den chukar, som brukade vara en vanlig sittande i området i slutet av Happy Valley Road och runt slam klippor mellan Summer och Sage Mesa, har minskat i antal under de senaste åren till tre sett på den punkten. Men Naramata fågel räknare hittade några runt den lilla tunneln på vattenkokare Valley Trail, så de verkar ha hittat ett nytt hem.

Även längre norrut än vanligt var det en skedand och en nordlig stjärtand. Dessa är dabbler ankor vars grunt marshy livsmiljö fryser tidigare än den för de dykning ankor, som använder djupare vatten.

Det är ett av mysterierna funderat av deltagarna i Penticton och Summer Christmas Bird Count, som räknade 99 arter och 22,710 enskilda fåglar i en dag.

Hur Tvättar Man Canada Goose Jacka Nelly

Hur Tvättar Man Canada Goose Jacka Nelly

Fågeln räkna jul startades 1900 och nu genomförs på mer än 2.000 platser över hela Kanada, USA, Latinamerika och Karibien. Dessa fågel observationer har samlat in i en databas som speglar fördelning och antal av vinterfåglar över tiden. Räkningarna hända vilken dag som helst mellan 14 december och 5 januari.

annan ovanlig observation noterades i fågelräkningen, som stämde upp och släppte nyligen. Detta var en kolibri från Stillahavskusten.

Hur kunde en fågel som vanligtvis flyger till Karibien för de kalla månaderna hamnar i södra Okanagan i vinter?

En snårgärdsmyg sågs i samma område i nordvästra Penticton som den svarta throated blå sångare. Det var inte så långt hemifrån, men. Snårgärdsmyg är en icke flyttfågel vanligt på Stillahavskusten. Detta är första gången det har setts på Penticton Summer räkna, men cirka 10 par har fött upp i området från Vaseaux Lake till Osoyoos.

Mindre vanliga fågel observerats i Okanagan

En enda svart throated blå sångare sågs vid nordvästra hörnet av Penticton. Arten tillbringar sommaren i södra Manitoba och Ontario, och flyger till Karibien för vintern. Det sågs under december fågelräkningen, och stannade i området fram till slutet av januari.

Antalet invasiva staren, som en gång var på 6000 till 7000 för att sedan sjunka dramatiskt fem år sedan, klättrade tillbaka upp till 5223.

En ung snö gås rapporterades vid Trout Creek Point.

'Bristen på snö är det som verkligen driver detta,' sade Cannings.

I Penticton och Summer räkna, 51 observatörer gick ut. Deras deltagaravgifter betalades av Greg och Terry Tellier av Tellier s Fishermans Hur Tvättar Man Canada Goose Jacka Nelly Cove på Osprey Lake.

'En av de saker som verkligen sticker ut är de fyra Annas kolibrier, två på Summer och två på Penticton', säger Dick Cannings, National Christmas Bird Count koordinator.

Hur Tvättar Man Canada Goose Jacka Nelly

'De är vanliga på den södra kusten, men har inte varit här i mer än 30 år för räkningen. Dessa är inte vandrande. De finner en matare och de stannar där.'