'Om fåglarna har kläckts och det finns flera av dem en rapphöna kan ha 10 unga om det regnar katter och hundar mamman har svårt att hålla dem alla torra,' sade Allen. 'Hon kan behålla en del av dem torra, men inte alla av dem. Och eftersom dessa fåglar blir större, hennes förmåga att grubbla ung äventyras genom sin storlek och att kon konstant regn. Det hypotermi och våta förhållanden, främst [som leder till fågel dödlighet].'

Och jag visste att det var dags att komma ikapp med Brad Allen Institutionen för Inland Fisheries Wildlife biolog som fungerar som byrån fågel gruppledaren att höra hans expert förutsägelse.

Allen pekade på ett par punkter som kan vara av särskilt intresse för jägare.

'Jag övervakat ejder i 10 år, bandad vi över 12.000, och vi har nu data för att stödja vår uppfattning att befolkningen inte ökar', säger Allen. 'Överlevnaden Canada Goose Jacka Stadium är bra, men inte tillräckligt bra för att låta vår befolkning att öka. Det minskar förmodligen något.'

Gräshoppor, syrsor och andra nyckellösa som utgör en fågel diet aren gott om i dessa villkor, sade han.

Under vårt samtal, frågade jag Allen om den nyligen släppt bulletin med uppgifter om jakt på flyttfåglar, inklusive ankor och gäss.

'Du don har flyga luckor, don du har gräshoppor i överflöd. Det enda som vi hade en hel del var sniglar och tvestjärtar, och jag tror att vilda kalkoner gjorde väl med dem, men typiskt, måste den verkliga hög proteinhalt har mat, jag tror, ​​är en bristvara ', sade han.

Allen sade att ripa numren nödvändigtvis inte skulle vara konsekvent låg hela staten. Istället vissa regioner har klarat sig bättre än andra.

Allen sade förändringen i dagliga gränsen kommer som ett resultat av ett decennium av forskning.

'Vi har två zoner som vi kan jaga i norr och söder, och i år, för första gången på länge, där nonconcurrent öppningar', säger Allen. 'Den norra zonen öppnar på måndag, 28 september och den södra zonen öppnar på oktober 1. Du har två öppna dagar denna vecka.'

Canada Goose Jacka Stadium

Oturligt nog för fåglarna, ger regnväder också en fördel för rovdjur.

Vått väder slog turkey

I särskilt regniga år, kan de föredragna livsmedel av skogshöns inte vara rikligt heller, sade Allen.

'Vi hade rekord regn i juni och juli, så saker som kläckts i maj som morkulla, jag tror gjorde ganska bra, och jag verkligen förutspår en ganska bra morkulla säsong i år', säger Allen.

Canada Goose Jacka Stadium

I andra flyttfåglar nyheter, sade Allen det viktigt för jägare att ägna särskild uppmärksamhet åt de exakta datumen säsongen, särskilt i en situation där norra zonen datum skiljer sig från dem i delstaten södra zonen.

'Jag har studerat ejder i 10 år. Vår offentligt härledda mål för ejdrar är att förbättra ejdernummer. Vi vill ha mer häckande ejder vid kusten i Maine,' sade Allen. 'Faktum är att jag tror att dessa siffror har minskat under de senaste åren.'

'Nu kommer de dåliga nyheterna. Saker som kläckts i juni, som kalkoner och hjärpe, gjorde inte mycket väl jag tror att de gjorde mycket dåligt på grund av allt regn, rekord regn, 100 år regn', säger Allen.

Allen förklarade att regnigt väder arbetar mot chick överlevnad i en mängd olika sätt.

'Jag ser framför det som en ganska liten justering, men jag hoppas det sparar ett par tusen fåglar', säger Allen.

Det första är en minskning av den dagliga väska gräns på ejdrar, från fem änder per dag till fyra.

Som ett resultat kan jägare nu hålla fyra ejdrarna om dagen, som en del av en sju fågel hav anka gräns.

'Det lite ljusare norr. Norr om Millinocket Jag tror att folk kommer att finna rättvisa, eller kanske i fickorna, bra antal fåglar, men jag tror i centrala Maine [och söder] De kommer att vara få och långt mellan,' Allen sa.

Canada Goose Jacka Stadium

'När det fuktigt eller vått, rovdjur gör bättre att hitta dem eftersom vädrade förhållandena är bra', sade han. 'Om de hittar en höna på ett bo, det komplett kull förlust. Om hönan faktiskt gör lucka och drar dem runt, de lämnar en doft spår som varje rovdjur, direkt från en räv till en tvättbjörn till en bobcat till en prärievarg, kan följa. '